< Back

Wat maakt een goede Test Automatisatie Engineer

Author

Bart Vanherck

Date

01/03/2023

Share this article

Het is voor niemand een geheim, in de softwarewereld zitten we met een tekort aan goede Test Automatisatie Engineers. Hoe vinden we deze mensen? Hoe maak je van een tester een goede tester? Dit zijn vragen waar de meesten onder ons mee worstelen.

Het echte softwaretesten wordt vandaag nog altijd gedaan door mensen van vlees en bloed, niet door één of andere tool. De tools op zich bestaan wel, maar ze kunnen niets doen zonder de tussenkomst van mensen. Het is dus belangrijk deze mensen te vinden, die met de juiste tools aan de slag kunnen gaan. In deze blogpost beantwoord ik graag enkele belangrijke vragen in de zoektocht naar goede software testers.

1. Wat is een GOEDE software tester?

Ook in de wereld van softwaretesten bestaan er verschillende soorten test engineers. Het is dus vooral de nood van de klant die bepaalt welke engineer ingeschakeld wordt. De klant moet zich daarom enkele belangrijke vragen stellen: Welke profielen zitten al in het team? Kunnen de business mensen al testen of moet de test mindset ook aan hun aangeleerd worden?

De goede tester heeft vele skills. Technische skills zijn nodig om de systemen te kunnen begrijpen en om ze te kunnen automatiseren. Maar een goede tester is ook een team player. Hij moet kunnen communiceren naar de business over hoe iets werkt, wat er mis is, zonder al te technisch te gaan. Ook moet de tester met de ontwikkelaars kunnen praten. Daarom is een technische kennis noodzakelijk. Dit is niet alles wat een tester in zich heeft. Hij kan ook met mensen werken (social skills). Het is immers niet altijd fijn om te vernemen dat je een fout gemaakt hebt. En juist het brengen van deze boodschap moet een tester kunnen, zonder dat hij persoonlijk gaat worden naar de ontwikkelaar toe. De job van een tester is veeleisend.

2. Wat doet een goede Test Automatisatie Partner?

Als je in zee wilt gaan met een firma die gespecialiseerd is in Test Automatisatie, is het belangrijk dat zij luisteren naar wat jij wilt en wat jouw problemen zijn. Bij b.ignited gaan we altijd eerst kijken naar de noden van de klant om dan intern na te gaan of wij de juiste profielen beschikbaar hebben om in te zetten. Is er de juiste kennis, hebben deze mensen de juiste mindset die nodig is om het project bij de klant tot een goed einde te brengen? Als we de nodige mensen missen, gaan wij op zoek hoe we dat wel in huis krijgen. Dat kan door te veranderen. Door opleidingen te organiseren, kunnen we het nieuwe normaal zelf maken. Het belangrijkste hier? Een algemene growth mindset van het team.

3. Nadenken over de motivatie van mensen

Wat motiveert mensen? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Alleen zo trek je de juiste profielen aan voor jouw team. Hier zijn een aantal puntjes die mensen motiveren:

  • Geld of een bonus systeem: niet nieuw, maar voor iedereen nog altijd heel belangrijk in de keuze voor een job.

  • Fairness: Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden. Eerlijk en op een gelijke manier.

  • Autonoom: Geef voldoende vrijheid, werk-privé balans is heel belangrijk. Maar ook technische vrijheid geven aan engineers is cruciaal. Geef hen de mogelijkheid meerdere tools te hanteren en te leren kennen.

  • Mastery: Definieer wat mensen graag willen doen en laat hen zich daarin verdiepen. Het is niet alleen voor hen van grote meerwaarde, maar ook voor jouw organisatie.

  • Recognition and Appreciation: Geef erkenning waar herkenning thuishoort.

Dit vinden we allemaal terug in b.ignited. We weten dat iedereen andere zaken weet en dat niemand de slimste is. Iedereen heeft zijn eigen inbreng. We mogen fouten maken. Bij b.ignited beseffen maar al te goed dat je het beste leert van je fouten.

We mogen ook zelf projecten voorstellen. Dit zorgt ervoor dat we blijven innoveren en de laatste (test) technieken blijven kennen.

Do you want to read the English version? Discover it here.